• 28.09.2023
     • Vastgoed vs. beurs: de voor- en nadelen onder de loep

   • Tech daily f Zy RI4 MS Ui I unsplash
     • Beleggen in vastgoed en beleggen op de beurs (aandelenmarkt) hebben verschillende voordelen en nadelen. Hier zijn enkele voordelen van beleggen in vastgoed ten opzichte van beleggen op de beurs:

      1. Tangibele activa

      Vastgoedinvesteringen zijn tastbaar en tastbare activa, wat betekent dat u daadwerkelijk fysiek eigendom bezit, zoals een huis, appartementencomplex of commercieel pand. Dit kan een gevoel van controle en zekerheid geven, omdat u kunt zien en aanraken wat u bezit.

      2. Passief inkomen

      Vastgoed kan een stabiele bron van passief inkomen genereren, vooral als u uw eigendom verhuurt. Huurinkomsten kunnen een voorspelbare cashflow opleveren, wat nuttig kan zijn voor pensioenplanning of het dekken van maandelijkse kosten.

      3. Inflatiebescherming

      Vastgoedinvesteringen kunnen fungeren als een hedge tegen inflatie, omdat huurprijzen en vastgoedwaarden de neiging hebben om in de loop van de tijd te stijgen. Dit kan u helpen uw koopkracht te behouden.

      4. Diversificatie

      Vastgoed is een andere beleggingscategorie dan aandelen en obligaties, wat betekent dat het een diversificatievoordeel kan bieden. Vastgoedmarkten correleren niet altijd met de bewegingen van de aandelenmarkt, wat betekent dat uw portefeuille minder gevoelig kan zijn voor marktschommelingen.

      5. Belastingvoordelen

      In sommige landen kunnen vastgoedinvesteerders profiteren van belastingvoordelen, zoals afschrijvingen, hypotheekrenteaftrek en vrijstellingen voor vermogenswinstbelasting bij verkoop.

      Op dit moment kun je in België nog een belastingvoordeel genieten door een lening af te sluiten voor de aankoop of bouw van een tweede woning of voor een renovatie aan je tweede woning. Dat voordeel zal deels verdwijnen vanaf 1 januari 2024. Kopen in 2023 is dus de boodschap!

      6. Controle

      Als vastgoedinvesteerder heeft u directe controle over uw investeringen. U kunt beslissen over zaken als huurprijzen, renovaties en beheer van onroerend goed.

      7. Mogelijkheid tot hefboomwerking

      U kunt vastgoed vaak financieren met geleend geld (hypotheken), waardoor u een grotere investering kunt doen dan u contant zou kunnen financieren. Dit kan de potentiële winst vergroten, maar het brengt ook risico's met zich mee.

      8. Waardecreatie

      U kunt waarde toevoegen aan vastgoed door renovaties en verbeteringen uit te voeren. Dit kan resulteren in hogere huurinkomsten en een grotere verkoopwaarde.

      9. Ervaringsopbouw

      Investeren in vastgoed kan een waardevolle leerervaring zijn, vooral voor degenen die geïnteresseerd zijn in onroerend goed als een carrière.

      Hoewel vastgoed en beleggen op de beurs verschillende voordelen bieden, is het belangrijk op te merken dat vastgoedinvesteringen ook nadelen en risico's met zich meebrengen, zoals leegstand, onderhoudskosten en gebrek aan liquiditeit in vergelijking met aandelen. Het juiste type belegging hangt af van uw financiële doelen, risicotolerantie en beleggingshorizon. Diversificatie kan ook een verstandige strategie zijn om risico's te spreiden.

   • Het kan verstandig zijn om professioneel advies in te winnen voordat u grote beleggingsbeslissingen neemt.